Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka szymanowska 1 kg
sól 2 łyżki
cukier drobny 1 łyżka
drożdże 10 dkg
otręby pszenne 1 szklanka
siemię lniane 1 szklanka
słonecznik łuskany 1 szklanka
oliwa 2 łyżki
woda 1 (gorąca)

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb

Wodę, drożdże, sól, cukier i mąkę wymieszać. Dodać do tego ziarna i oliwę. Ziarna mają charakter wymienny - tzn. można poszczególne rodzaje ich zamieniać (np. zamiast słonecznika, płatki owsiane itp). Całość wyłożyć do 2 lub 3 keksówek wysmarowanych tłuszczem i obsypanych sezamem lub płatkami owsianymi. Ciasto mocno rośnie, więc keksówki powinny być max napełnione do połowy. Wierzch posypać makiem i poklepać mlekiem. Włożyć do piekarnika na ok 20 min w temp 120 stopni, następnie temperaturę podwyższyć do 200 stopni. Piec przez ok godz.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ONY_za_kare 27.01.2014 11:15
pyszny bo domowy
Alex_M 24.01.2014 14:01
domowy najlepszy :)
Katarzyna59 22.01.2014 09:14
pyszny domowy chlebek
IwonaKa 19.10.2013 00:03
smaczny taki domowy chlebuś
Kasia36 06.08.2013 22:20
Smaczny chlebuś
aisza1 15.04.2013 09:48
domowy najlepszy
Ela15 30.01.2013 16:43
ekstra
MagdaXXX 09.12.2012 10:18
nie robiłam nigdy sama chlebka gratuluję
calliope 19.12.2011 07:49
super ten chlebek :)
gacopierz23 09.12.2011 15:51
taki swojski najlepszy
rutynka 03.11.2011 08:50
przepyszny
rzenia15 03.08.2011 11:11
chlebuś pycha
Magdalena/26Mooi 22.02.2011 21:33
mi to wygląda na kupny chleb

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak