Sposób przygotowania

Biszkopt kakaowy: białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i żółtka, a następnie mąkę oraz proszek do pieczenia, a na samym końcu dodajemy kakao i dokładnie, ale lekko wszystko razem mieszamy. Pieczemy około 40 minut w temp. 180*c. Biszkopt jasny: białka tak samo ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier oraz żółtka, kolejno dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Pieczemy około 40 minut w temp. 180*c.
Masa budyniowa: z mleka, cukru oraz budyni gotujemy budyń. Następnie masło ucieramy i dodajemy przestudzony budyń.
Masa jabłkowa: jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do masła i dusimy przez chwilę pod przykryciem. Następnie dodajemy cukier i sypkie galaretki. Dokładnie wszystko razem mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
Przełożenie placka: biszkopt kakaowy-masa budyniowa-masa jabłkowa-biszkopt jasny-a na wierzch układamy w odstępach wiśnie, zalewamy tężejącą galaretką wiśniową wcześniej przygotowaną i dekorujemy bitą śmietaną.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !