Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wiśniowe ciasto

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier 1 szkl
mąka 1 szkl
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier 3/4 szkl
mąka 3/4 szkl
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
kakao 3 łyżki
budyń waniliowy 2 szt
masło 1 kostka
cukier 1 łyżka
masło 2 łyżki
galaretka wiśniowa 2 szt
galaretka wiśniowa 1 szt
bita śmietana 1 szt
wiśnie 10 szt
biszkopt ciemny 5 szt
jajko 5 szt
biszkopt jasny 5 szt
jajko 5 szt
Masa jabłkowa: 1 kg
jabłko kilka szt.
Krem: 1/2 l
mleko 1/2 l

Przepis i sposób przygotowania na: Wiśniowe ciasto

Biszkopt kakaowy: białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i żółtka, a następnie mąkę oraz proszek do pieczenia, a na samym końcu dodajemy kakao i dokładnie, ale lekko wszystko razem mieszamy. Pieczemy około 40 minut w temp. 180*c. Biszkopt jasny: białka tak samo ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier oraz żółtka, kolejno dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Pieczemy około 40 minut w temp. 180*c.
Masa budyniowa: z mleka, cukru oraz budyni gotujemy budyń. Następnie masło ucieramy i dodajemy przestudzony budyń.
Masa jabłkowa: jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do masła i dusimy przez chwilę pod przykryciem. Następnie dodajemy cukier i sypkie galaretki. Dokładnie wszystko razem mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
Przełożenie placka: biszkopt kakaowy-masa budyniowa-masa jabłkowa-biszkopt jasny-a na wierzch układamy w odstępach wiśnie, zalewamy tężejącą galaretką wiśniową wcześniej przygotowaną i dekorujemy bitą śmietaną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sylwia88 08.06.2011 14:34
pycha
Robert10 22.02.2011 22:43
ciasto-pyszniutkie
MAŁGORZATA108 22.02.2011 20:26
Wygląda rewelacyjnie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak