Sposób przygotowania

Składniki:
* ok.0,5 kg mrożonych kurek (ja miałam wcześniej ugotowane)
* 2 cebule
* plaster masła -ok.4dag
* 50 ml białego wytrawnego wina
* szczypta gałki muszkatołowej
* 3 szklanki gotowego bulionu warzywnego
* 0,5 szklanki śmietany 12 %
* plaster boczku surowego wędzonego ok.10 dag
* sól,pieprz
* 1/3 pęczka natki pietruszki

W garnku rozgrzać masło, wrzucić pokrojone w kosteczkę cebule.Zeszklić a następnie wrzucić także pokrojony w kostkę boczek wędzony.Podsmażyć.Wsypać kurki i chwilę smażyć razem.Na koniec podlać winem i zagotować.Wlać bulion,doprawić gałką muszkatołową,solą i pieprzem i gotować ok.3 minut.Odstawić z palnika.
Do śmietany wlać trochę zupy i energicznie rozmieszać.Wlać ją do garnka i wymieszać.Do każdego talerza wlać porcję zupy i posypać natką z pietruszki.
Ja podałam z pieczywem, w oryginale były grzanki np. z serem lub bagietka.
Przepis pochodzi z czasopisma kulinarnego Sól i Pieprz.Ilości składników są troszkę inne i w oryginale kurki były świeże.Czas przygotowania też wtedy jest dłuższy.

Komentarze

  • 4
    original
    Opublikowano

    Agnieszka_B

    Kurki są moimi ulubionymi grzybami... A zupa na ich bazie musi być baaaardzo smaczna:)
  • 5
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    w wyobraźni czuję jej smak i zapach! cudo!
  • 1
    original
    Opublikowano

    Sarenka

    Ile tam jest tych smakowitych kurek - zjadloby sie taka zupke :P
  • 1
    original
    Opublikowano

    rjustysia

    Coś, co uwielbiam
  • 0
    original
    Opublikowano

    adam1f

    dobra
  • 1
    original
    Opublikowano

    czekoladka_m

    mniam, już się nie mogę doczekać kiedy będą świeże kurki, powinny być lada dzień;):)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !