Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placki po węgiersku

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1,5 kg
cebula 1 szt
czosnek 2 ząbki
mąka 5 łyżek
olej
jajko 2 szt
sól
pieprz
mięso gulaszowe 700 g
papryka czerwona 1 szt
pieczarki 3 szt
cebula 1 szt
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Placki po węgiersku

Ziemniaki obrać. Zetrzeć na tarce o drobnych oczkach lub zmiksować w blenderze. Cebulę i czosnek również zetrzeć. Wymieszać z ziemniakami. Dodać do nich mąkę, jajka, i przyprawy. Odstawić do czasu aż sos mięsny będzie gotowy.
Mięso umyć i pokroić na kwadraty. Cebulę pokroić i podsmażyć na oleju, odłożyć na bok. Na patelni na oleju przysmażyć mięso . Połączyć z cebulą, pieczarkami , dodać pokrojoną paprykę i przyprawy. Zalać wodą i dusić aż będzie miękkie mięso .Jeśli sos będzie zbyt rzadki , dodać trochę mąki.
Rozgrzać patelnie z olejem. Na całości wylać porcję ziemniaczaną i smażyć placek z obu stron na rumiany kolor.Wyłożyć na talerz na połowę wylać sos mięsny, zgiąc na pół wylać sos mięsny, Można polać śmietaną

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Małgorzata106 26.06.2011 21:28
pycha
agogo2 27.03.2011 23:46
pysznie wygladaja
Babciagramolka 22.02.2011 15:21
JUak ja gubię placki z gulaszem

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak