Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem z zielonych pomidorów.

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pomidory zielone 1,5 kg
cukier 1 kg
cukier waniliowy 2 op
aromat pomarańczowy
woda 1 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem z zielonych pomidorów.

Zielone ,twarde pomidory pokroic w plasterki ,usunac w miare mozliwosci pestki.
Poukładać pomidory w koszyczku naczynia do gotowania na parze lub na sicie i gotowac minute zanurzone we wrzacej wodzie ,po czym wyjac i odcedzic.
Cukier zalać wodą ,dodać cukier waniliowy i ugotowac syrop, wlać kilka kropel olejku.
Do wrzącego syropu włożyć obgotowane pomidory i smażyć na niewielkim ogniu, często mieszać. Smażyć dotąd aż pomidory staną się przezroczyste.Wówczas przełożyć gotującą się konfiture do przygotowanych słoików. Słoiki starannie zakręcić.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 29.04.2011 09:44
ciekawy..

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak