Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

karpatka

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 1/2 kostki
woda 1 szklanka
mąka 1 szklanka
jajko 5 szt
Krem:
mleko 1,5 szklanki
cukier 2 łyżki
mąka ziemniaczana 4 łyżki
żółtko jajek 1 szt
margaryna 1 kostka
zapach waniliowy

Przepis i sposób przygotowania na: karpatka

Przygotowujemy ciasto.Szklankę wody zagotować z margaryną dodajemy 1 szklankę mąki i dokładnie rozrabiamy.Następnie miksujemy dodawając kolejno 5 całych jajek.Ciasto dzielimy na dwie części.Pieczemy 30 min w temperaturze 230 st.Przygotowanie kremu.Gotujemy 1 szklankę mleka z 2 łyżkami cukru.Pozostałe pół szklanki mleka mieszamy z mąką ziemniaczaną i żółtkiem,mieszając wlewamy do gotującego się mleka.Po ostygnięciu powstały budyń zmiksować z kostką margaryny i dodać zapach waniliowy.Upieczone dwa plastry ciasta przekładamy kremem,można posypać cukrem pudrem.Można kupić krem karpatkę ale robiony jest lepszy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iwona332 09.04.2011 12:27
super
Marta98 03.04.2011 08:34
super
Teresa19 16.03.2011 08:28
Super ciasto do kawy.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak