Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

fLACZKI WOŁOWE NA OSTRO

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

flaki wołowe 1 kg
cebula 1 szt
marchew 2 szt
smalec 1 łyżka
pieprz, majeranek
mąka 1 łyżka
bulion 2 z włoszczyzny
papryka 1 łyzka

Przepis i sposób przygotowania na: fLACZKI WOŁOWE NA OSTRO

Aby się zbytnio nie narobić, kupujemy flaki już sparzone, wymyte, wyczyszczone i pokrojone w paski. Na patelni rozgrzewamy smalec i podsmażamy w nim cebulę pokrojoną w kostkę, następnie karmelizujemy w nim paprykę i dodajemy mąkę. Taką zasmażkę rozprowadzamy zimnym bulionem. I tu zawsze trzeba pamiętać o drobnej sztuczce - albo zimna zasmażka do gorącego bulionu, albo zimny bulion do gorącej zasmażki. Unikniemy wówczas powstawania grudek. Flaki zalewamy bulionem - dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę, gotujemy do miękkości na końcu doprawiamy. Majeranek aby oddał swój aromat wywarowi, rozcieramy uprzednio w dłoniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak