Sposób przygotowania

Aby się zbytnio nie narobić, kupujemy flaki już sparzone, wymyte, wyczyszczone i pokrojone w paski. Na patelni rozgrzewamy smalec i podsmażamy w nim cebulę pokrojoną w kostkę, następnie karmelizujemy w nim paprykę i dodajemy mąkę. Taką zasmażkę rozprowadzamy zimnym bulionem. I tu zawsze trzeba pamiętać o drobnej sztuczce - albo zimna zasmażka do gorącego bulionu, albo zimny bulion do gorącej zasmażki. Unikniemy wówczas powstawania grudek. Flaki zalewamy bulionem - dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę, gotujemy do miękkości na końcu doprawiamy. Majeranek aby oddał swój aromat wywarowi, rozcieramy uprzednio w dłoniach.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !