Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

faworki

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 25 dkg
masło roślinne 5 dkg
żółtko jajek 2 szt
śmietana kwaśna
tłuszcz do smażenia
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: faworki

Mąkę wysypujemy na stół robimy kopczyk dodajemy twarde masło i siekamy nożem,wbijając żółtka i kilka łyżek gęstej śmietany,dodajemy jeszcze szczyptę soli i zagniatamy ciasto rękami aż będzie zupełnie gładkie.Nastawiamy w płaskim rondlu tłuszcz do smażenia.Ciasto rozwałkujemy cienko i kroimy paski szerokości ok 10 cm,paski przecinamy wzdłuż po środku i przewijamy jeden koniec.Smażymy.Posypujemy cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

AURELKA 27.05.2013 21:02
zawsze pyszne
Anna152 11.06.2012 08:29
bardzo je lubię
iga2 09.12.2011 09:04
pyszne
Daria14 22.02.2011 17:59
pycha
ziutula
ziutula 22.02.2011 13:06
smacznego...
1j1o1l1a1 22.02.2011 11:46
karnawał to sezon na faworki...oprócz pączków:)
halinka1011 22.02.2011 09:38
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak