Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

babka drożdżowa

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 4,5 szklanki
cukier 1 szklanka
masło 1/2 kostki
jajko 4 szt
mleko 1/2 litra
drożdże 4 dkg
aromat cytrynowy
aromat waniliowy
sól

Przepis i sposób przygotowania na: babka drożdżowa

Drożdże mieszamy z 25 dkg mąki mlekiem i pozostawiamy w ciepłym miejscu.Masło ucieramy na pianę,dodając po jednym żółtku i po trochu cukier mąką mleko i aromaty.Gdy nasze ciasto zacznie rosnąć dajemy do niego naszą masę i dokładnie mieszamy.Z piany ubijamy białka mieszamy z ciastem i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.Formę smarujemy tłuszczem i nakładamy ciasto do połowy jej wysokości.Pieczemy około 45 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iza15 16.01.2012 18:13
super przepis
jeta72 21.09.2011 12:38
ale fajne!
anemon 20.06.2011 07:53
Uwielbiam drożdżowe babki.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak