Sposób przygotowania

Z podanych składników
zagnieść ciasto i podzielić go na 2 placki i upiec każdy oddzielnie.Ostudzić.

Masa:
1 szkl. śmietany kremówki - 36%
1 cukier waniliowy
20 dkg jogurtu waniliowego
3 łyżeczki żelatyny
5 dkg cukru
Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody do napęcznienie a następnie rozpuścić na niewielkim ogniu i potem ostudzić.Jogurt połączyć z cukrem i dodać ostrożnie żelatynę i ubitą śmietanę z 1 cukrem waniliowym.

Beza kokosowa :
5 białek
3 łyżki cukru pudru
2,5 szklanki wiórek kokosowych
Ubić białka na sztywno i dodać cukier i wiórki kokosowe.W formie w której było pieczone ciasto kruche upiec bezę w temperaturze 150-160 stopni do momentu aż lekko się \"zezłoci\" i wtedy lekko wysunąć z piekarnika i poukładać połówki orzechów włoskich .Wyjąć z blaszki i ostudzić.

dżem truskawkowy
orzechy włoskie

Pierwszy placek kruchego ciasto posmarować dżemem truskawkowym i wyłożyć masę śmietanowo-jogurtową.Przyłożyć drugim plackiem ciasta i znów obficie posmarować dżemem.Na dżem położyć blat kokosowy z połówkami orzechów włoskich.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !