Sposób przygotowania

SKŁADNIKI:

* Ciasto nalesnikowe:
* maka pszenna - 4 szklanki,
* jaja swieze - 4 sztuki,
* woda przegotowana, zimna - 2 szklanki,
* woda przegotowana zimna lub mleko - 1 szklanka,
* mleko 2% lub 3,2% - 2 szklanki,
* olej - 2 lyzki,
* sól - lyzka,
* cukier - lyzka,
* olej do smazenia - w zaleznosci od patelni;
* Farsz:
* grzyby lesne suszone - 30-60g,
* kapusta kiszona - ok 1kg,
* cebula biala - 3 sztuki,
* sól, pieprz, vegeta, maggie, sos sojowy, cukier,
* olej do smazenia;
* jaja i bulka tarta do panierki oraz tluszcz do smazenia.

PRZYGOTOWANIE:

Farsz: Grzyby pluczemy i moczamy przez godzine w letniej wodzie, nastepnie gotujemy je do miekkosci w tej samej wodzie, przez godzine .Kapuste mozna przeplukac zimna woda, jesli jest mocno kwasna, a nastepnie gotujemy do miekkosci. Kapuste i grzyby studzimy, dobrze odsaczamy i drobno kroimy. Cebule obrac, umyc, osuszyc i porkoic w drobniutka kosteczke. Na patelni rozgrzac olej i podsmazyc do zeszklenia cebulke z odrobina cukru. Do zeszklonej cebuli dodajemy kapuste, grzyby i przyprawy, chwilke smazymy. Próbujemy do smaku i doprawiamy, farsz musi byc pikantny i o wyraznym smaku. Nalesniki: Jaja lekko roztrzepujemy. Make najlepiej jest przesiac przez sito, aby zapobiec wystapieniu grudek w ciescie. Do duzej miski dodajemy wszystkie skladniki tj. make, jaja, wode, mleko, sól, cukier i olej. Ubijamy calosc mikserem, do momentu polaczenia sie wszystkich skladników. Odstawiamy na 30 minut, aby ciasto odpoczelo. Ciasto ma konsystencje gestej smietany. Gdyby jednak wydawalo nam sie zbyt geste, mozna dodac 2 lyzki plynu. Generalnie, przy uzyciu dobrej patelni teflonowej, nie ma potrzeby natluszczania patelni przed smazeniem nalesników. Na bardzo dobrze rozgrzanej patelni, z dodatkiem/lub bez kapki oleju smazymy nalesniki. Za pomoca chochli do zupy nabieramy ciasto - w zaleznosci od wielkosci patelni - ok 3/4 lyzki i wlewamy na patelnie. Gdy ciasto nam sie lekko zrumieni, przerzucamy je przy pomocy drewnianej szpatki, przekladamy placek na druga strone i chwilke smazymy do zrumienienia. Smazymy z kazdej strony przez ok 1-2 minuty. Usmazone nalesniki ukladamy jeden na drugim na duzym talerzu. Na nalesniki kladziemy farsz i rozsmarowujemy go równomiernie. Zalamujemy ciasno 2 konce nalesnika, a kolejne dwa zawijamy, tworzac rulon. Krokiety moczymy w rozbeltanych jajach (mozna do nich dodac odrobine vegety) i obtaczamy w bulce tartej. Kladziemy na rozgrzany tluszcz i smazymy na rumiano z obu stron. Z podanych proporcji wychodzi ok 25 krokietów. Podawac z barszczem czerwonym.

Komentarze

  • 4
    no-image
    Opublikowano

    Misiek1

    uwielbiam krokiety!
  • 0
    14344131_1175334835846825_6586112930612941972_n
    Opublikowano

    Ewa104

    Pyszotki.
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    iknkirke

    pycha
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    maciek7

    uwielbiam takie
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    zbysio

    oooooooooooooooooooo

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !