Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

befsztyk z kaparami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

polędwica wołowa 20 dag
masło 2 łyżki
olej 2 łyżki
wino białe wytrawne 1/2 szklanki
sól
rozmaryn 2 gałązki
cukinia 1 szt.
Pieprz zielony ziarnisty Prymat 1 łyżka
kapary 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: befsztyk z kaparami

Polędwicę pokrój na dwie porcje. Delikatnie rozbij ją tłuczkiem do mięsa. Mięso posyp solą i pieprzem. Na patelnię wrzuć 2 łyżki masła, dolej 2 łyżki oleju. Rozgrzej mocno tłuszcz, ułóż na nim plastry polędwicy i smaż z każdej strony po minucie. Mięso powinno być lekko krwiste. Zdejmij patelnie z ognia, befsztyki połóż na talerzu, przykryj drugim, by nie wystygły.
Na tę samą patelnię wlej wino, doprowadź do wrzenia. Posyp solą, dodaj osączony z zalewy pieprz. Sos gotuj kilka minut na wolnym ogniu, by trochę zgęstniał. Następnie włóż do gorącego sosu polędwice, powoli zagotuj i odstaw pod przykryciem.
Cukinię umyj, ale jej nie obieraj. Pokrój ją karbowanym nożem wzdłuż na cienkie paski. W garnku zagrzej litr wody z połową łyżeczki soli. Wrzuć paski cukinii do wrzątku na 2 minuty, wyjmij i zalej zimną wodą z dodatkiem kostek lodu. Paskami owiń befsztyki, polej sosem tak, by duża ilość pieprzu pozostała na befsztyku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak