Sposób przygotowania

SKŁADNIKI:

* mleko skondensowane nieslodzone - 410ml,
* galaretki czerwone - 2 opakowania,
* galaretka zielona - 1 opakowanie,
* galaretka w kolorze pomaranczowym - 1 opakowanie,
* smietana kremówka - 250ml,
* zelatyna - 3 lekko kopiaste lyzeczki,
* herbatniki - na spód, kilka sztuk, w zaleznosci od wielkosci,
* sok lub syrop owocowy,
* sok z cytryny,
* banany - 1-2 dojrzale,
* cukier puder - 6 kopiastych lyzek.

PRZYGOTOWANIE:

Na dnie tortownicy o srednicy 26cm ukladamy warstwe herbatników, a puste przestrzenie miedzy nimi uzupelniamy polamanymi sztukami. W polowie zalecanej na opakowaniu ilosci wody, tj. w 250ml, rozpuszczamy w trzech osobnych naczyniach 3 galaretki w kolorach: czerwonym, zielonym i pomaranczowym. Najlepiej jest robic to kolejno, nie w tym samym czasie, bo galaretki szybko stygna i trzeba je potem podgrzewac w mikrofali. Do kazdej z galaretek dodajemy po lyzeczce zelatyny i dokladnie rozpuszczamy w goracej wodzie. Od jednej z rozrobionej w 250ml wody galaretek, np czerwonej (jeszcze bez zelatyny), odlewamy do innej szklanki 4 lyzki rozrobionej galaretki, do tego dodajemy okolo 4 lyzki soku/syropu, dodajemy 4 lyzki goracej wody, wszystko mieszamy i powstalym plynem polewamy herbatniki. Gdy te zmiekna, przyciskamy je lyzka, aby utworzyly jednolita powierzchnie. Wstawiamy do lodówki aby warstwa herbatników zesztwyniala. Do galaretki, z której pobralismy 4 lyzki, dolewamy 4 goracej wody, dodajemy lyzeczke zelatyny i mieszamy do rozpuszczenia. Gdy pierwsza galaretka nam przestygnie, miksujac dodajemy po ok 135ml mleka skondensowanego (1/3 puszki), 2 czubate lyzki cukru pudru i 1/3 szklanki smietanki, po czym krótko miksujemy. Powstala warstwe kladziemy na herbatniki i wstawiamy forme do lodówki (mnie wystarczylo 10-15 minut i masa byla sztywna). Rozrabiamy druga, czerwona galaretke (lub w innym, dowolnym kolorze i o dwowolnym smaku) w 1,5 szklanki goracej wody, tj. w 375ml. Polowe przestygnietej, czystej galaretki wylewamy jako kolejna warstwe, wstawiamy do lodówki, az galaretka bedzie sztywna (ok 30 minut). W szklance goracej wody z lyzeczka zelatyny, rozpuszczamy kolejna galaretke (np. zielona) i studzimy. Miksujemy z 1/3 puszki mleka skondensowanego, 1/3 szklanki smietany oraz z 2 czubatymi lyzkami cukru pudru. Polewajac wierzch galaretki, tworzymy kolejna warstwe. Wstawiamy do lodówki, az warstwa stezeje na tyle, aby mozna bylo wylac kolejny poziom. Postepujemy analogicznie z ostatnia galaretka (pomaranczowa), czyli rozpuszczamy ostatnia galaretke z zelatyna w szklance goracej wody, studzimy, miksujemy z 1/3 puszki mleka skondensowanego, 1/3 szklanki smietanki i 2 lyzkami cukru pudru. Wylewamy kolejna warstwe naszego torciku. Obieramy banany, kroimy w prazki i skrapiamy je sokiem z cytryny, aby nie sciamnialy. Ukladamy je na wierzchu jeszcze nie zastygniejtej do konca, ostatniej warstwy i ostroznie zalewamy polowa pozostalej, czerwonej, klarownej galaretki. Wstawiamy deser na 3 godziny do lodówki aby dobrze zastygl.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Treść odpowiedzi została zablokowana przez administratora serwisu.
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    pięknie on wygląda
  • 0
    lazur
    Opublikowano

    Misia13

    smacznie i kolorowo
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Izka192

    super, zjadłabym takie ciacho:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    babeczka007

    fajne
  • 0
    original
    Opublikowano

    eli_555

    pycha serniczek
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    jasiek

    super wygląda
  • 2
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    świetnie wygląda
  • 1
    original
    Opublikowano

    KasiaK90

    pychota

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !