Przepis i sposób przygotowania na: Salatka warstwowa z tunczykiem i pekinka
* kapusta pekinska - nieduza glówka,
* tunczyk w sosie wlasnym - 2 puszki po 185g,
* kukurydza z puszki - 240g po odsaczeniu,
* papryka konserwowa - kilka duzych kawalków,
* cebula czerwona - 1 duza,
* jaja na twardo - 6 sztuk sredniej wielkosci,
* majonez,
* ketchup
PRZYGOTOWANIE:
Jaja ugotowac na twardo, jeszcze gorace oplukac kilkakrotnie zimna woda, ostudzic, obrac i oddzielic zóltka od bialek. Bialka zetrzec na tarce o grubych oczkach, zóltka na malych. Cebule obrac, umyc, osuszyc i pokroic w drobna kosteczke. Papryke odsaczyc z nadmiaru wody i porkoic w kosteczke. Kukurydze odsaczyc, tunczyka dokladnie odcisnac z zalewy. Kapuste pekinska drobno posiekac. Na dnie duzej, przezroczystej salaterki ukladamy warstwami: polowe poszatkowanej kapusty pekinskiej, papryke konserwowa, cebule czerwona, zalewamy ketchupem - u mnie ok 200ml, kukurydza, starkowane bialko, tunczyk, majonez - sporo, najlepiej uzyc wyciskanego i rozsmarowac go nozem, starkowane zóltka, kapusta pekinska. Przechowywac w lodówce.