Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

grejpfrutowa bomba

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

jajko 2 szt.
cukier 20 dag
cukier waniliowy 1 opakowanie
mąka 2 łyżki
cukier puder 1 łyżeczka
skórka z pomarańczy do dekoracji
wisienki koktajlowe do dekoracji
mięta liście do dekoracji
grejpfrut czerwony 2 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: grejpfrutowa bomba

Grejpfruty umyj i przekrój na pół. Z jednej strony odetnij cienki plasterek, tak, by owoc stał stabilnie. Z drugiej strony odetnij wierzch, wykrój miąższ. Z odciętej grejpfrutowej \"czapeczki\" i miąższu wyciśnij sok.
Jajka umyj, oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z połową cukru i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dosyp mąkę i wlej sok grefjpfrutowy. Delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką.
Masę nakładaj do grejpfrutowych miseczek i ustawiaj je na blasze. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz 30 minut. Zaraz po upieczeniu wyjmij i oprósz obfiicie cukrem pudrem. Przed podaniem udekoruj wiśniami koktajlowymi, startą skórką pomarańczową oraz listkami mięty.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bami 06.04.2011 18:12
:D świetny przepis!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak