Sposób przygotowania

Drożdże kruszymy,rozpuszczamy w kilku łyżkach letniej wody i dodajemy łyżeczkę cukru.Mąkę wymieszaną z solą wysypujemy na stolnicę,robimy wgłębienie,wlewamy drożdże.Gdy drożdże zwiekszą objętość,dodajemy 1 i 1/3 szklanki letniej wody i zagniatamy zwarte ciasto.Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośniecia.Z ciasta formujemy wałeczki o długosci około 20 cm.Z każdego,skręcając tworzymy precelki.Odkładamy do wyrosnięcia na blachę wysmarowaną tłuszczem.Roztrzepujemy żółtko,smarujemy precelki,obficie posypujemy sezamem.Pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni.Fajna wytrawna przekąska.Polecam:)

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !