Sposób przygotowania

Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek, ubijamy razem z cukrem kryształem na sztywną pianę. Następnie dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Przelewamy do blaszki i pieczemy 30 minut w temp. 180*C.
Ciasto makowe: białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i dalej delikatnie, lecz dokładnie ubijamy. Na samym końcu dodajemy wiórki kokosowe, mak, proszek do pieczenia oraz mąkę, delikatnie mieszamy, aby nie zburzyć piany. Ciasto wylewamy na blachę, pieczemy 30-40 minut w temp. 180*C.
Krem: Z mleka odlewamy pół szklanki. Roztrzepujemy w szklance z mlekiem żółtka oraz oba rodzaje mąk. Pozostałą część mleka zagotowujemy z cukrem, dodajemy przygotowany z żółtek budyń i doprowadzamy do wrzenia, ciągle mieszamy. Masa ma być gęsta. Następnie miękkie masło ucieramy, dodajemy po łyżce przestudzonego budyniu, ucieramy na gładką masę.
Galaretki rozpuszczamy w 1/2 l wody, odstawiamy, aby lekko stężały.
Przełożenie placka:
-biszkopt
-połowa masy budyniowej
-ciasto makowe
-druga połowa masy
-delicje
-całość zalewamy tężejącymi galaretkami.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    patusia

    wygląda pysznie :)
  • 5
    original
    Opublikowano

    Gosia40

    pyszniutkie:)
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Robert10

    pięknie wygląda
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    wygląda smakowicie
  • 0
    original
    Opublikowano

    ilka_86

    bardzo apetyczny ten Twój Smaczek:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    ewaa

    super wygląda
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Anna146

    apetycznie wygląda
  • 0
    original
    Opublikowano

    RenataZ-et

    mam \"smaczka\" na to ciacho :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !