Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Świąteczne pierniczki

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 55 dkg
miód 30 dkg
masło 12 dkg
cukier puder 10 dkg
jajko 1
Soda oczyszczona Prymat 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Świąteczne pierniczki

Miód podgrzać. Resztę składników wymieszać następnie dodać płynny ciepły miód. Wyrabiać tak długo aż ciasto będzie jednolite. Rozwałkować podsypując mąką (ja na grubość około 2-3 mm, ale można grubsze) Wykrawać pierniczki. Piec około 8 - 10 minut (piekłam 7 minut) w temperaturze 180ºC. Lukrujemy lub polewamy czekoladą po upieczeniu. Pierniczki po upieczeniu są twarde, później zmiękną (należy je przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku). Bardzo długo i dobrze się przechowują.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kate131 20.07.2011 08:54
pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak