Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka z makaronu, groszku i boczku

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron rurki
pieczarki 30 dag
groszek zielony 1 puszka
cebula 1 szt
żółty ser
boczek wędzony 180 g
śmietana 1,5 szkl
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
sól
olej

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z makaronu, groszku i boczku

Makaron gotujemy al dente. Pieczarki kroimy w plasterki.
Boczek i cebulę kroimy w kostkę.
Boczek smażymy na oleju ok. 6 minut, następnie dodajemy cebulę i pieczarki.
Smażymy dalej około 10 minut.
Doprawiamy wszystko przyprawami, dodajemy groszek i jeszcze chwilkę dusimy.
Wlewamy śmietanę i zagotowujemy.
Makaron (połowę) układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy połową sosu, następnie układamy drugą część makaronu i wylewamy resztę sosu.
Wszystko posypujemy żółtym serem i zapiekamy jakieś 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Gonia555 28.03.2011 18:09
Bardzo smaczna- polecam!
eli82 24.02.2011 09:35
super
Danuta8 22.02.2011 10:08
lubię zapiekanki makaronowe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak