Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka z kapusty i ziemniaków

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

biała kapusta 1/2 główki
ziemniaki 1,5 kg
kiełbasa 1/2 kg
boczek 20 dag
żółty ser 40 dag
olej
cebula 2 szt
sól
woda 1/2 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z kapusty i ziemniaków

Kapuste szatkujemy. Cebulę, boczek i kiełbasę kroimy w kostkę. Ziemniaki po obraniu kroimy w plastry. W naczyniu żaroodpornym układamy najpierw kapustę, potem kiełbasę z boczkiem, cebulę i ziemniaki - tworzymy 2-3 warstwy. Każda warstwę należy doprawić przyprawami. Na koniec całość polewamy wodą i olejem. Wkładamy naczynie do piekarnika na ok. 1,5 h, smażymy pod przykryciem. Pod koniec wyjmujemy naczynie posypujemy wszystko żółtym serem i wkładamy z powrotem na około 10 minut aż ser się rozpuści.
Można też dodać do tej zapiekanki podsmażone pieczarki - pycha.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak