Sposób przygotowania

Schłodzone masło siekamy z mąką i szczyptą soli, wbijamy jajko i szybko zagniatamy jednolite ciasto a następnie wstawiamy je do lodówki na godzinę.

Piekarnik nagrzewamy do 180 C.

Formę do pieczenia wykładamy równomierną warstwą ciasta. Można ją przed pieczeniem wstawić jeszce na 10 minut do lodówki. Na ciasto kładziemy papier do pieczenia i wysypyjemy suche fasolki lub groch ( by ciasto zbytnio nie urosło podczas pieczenia) i pieczemy przez 12 minut w nagrzanym piekarniku. Po upieczeniu usuwamy fasolki i papier.

Białe części pora drobniutko kroimy i podsmażamy na maśle (2 łyżki) do miękkości.

Gdy pory przestygną mieszamy je z pozostałymi jajkami, śmietaną, pokruszonym serem pleśniowym, startym żółtym serem , solą i pieprzem, mieszamy i jednolitą masę wylewamy na podpieczony kruchy spód.

Pieczemy kolejne 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    eli_555

    pyszna
  • 1
    logo-fb-nowe
    Opublikowano

    PaniMISIOWA

    apetyczna
  • 2
    original
    Opublikowano

    IlonaAlbertos

    Wygląda bajecznie.
  • 0
    original
    Opublikowano

    Smakuj

    pycha.
  • 0
    original
    Opublikowano

    rjustysia

    Bardzo lubię takie wytrawne tarty :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Goya

    super
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Damian10

    super pomysł

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !