Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto murzynki

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 7 szt
wiórki kokosowe 1 i 1/2 szkl
proszek do pieczenia 1 i 1/2 łyżeczki
palma 1 kostka
cukier puder 1 szkl
mak 1 szkl
mleko 1 l
gęsta śmietana 1 szkl
cytryna 1 szt
biszkopty okrągłe 1 op
polewa czekoladowa 1 op
koraliki kolorowe 1 op

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto murzynki

Białka ubić z cukrem na sztywno, stopniowo dodawać wiórki, suchy mak, proszek i mąkę. Wszystko wylać na blachę i piec w 150 st. ok 10 min.
mleko zagotować, żółtka ubić ze śmietaną i wlać na wrzące mleko. Gotować przez chwilę, zdjąć z ognia. Przestudzoną masę odcedzić na sicie, masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać serek z mleka i wyciśnięty sok z cytryny. Na upieczony placek włożyć masę, na niej jeden obok drugiego układać biszkopty. Całość polać polewą czekoladową. Udekorować koralikami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Gosia32
Gosia32 23.02.2011 08:03
fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak