Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krokiety z wędzoną makrelą

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 40 dag
makrela 40 dag
jajko 1 szt
mąka ziemniaczana 1 łyżka
cebula 1 szt
szczypiorek usiekany 1 łyżka
Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat 1 łyżeczka
oliwa 1 łyżka
Bułka tarta klasyczna Prymat 1/2 szkl
sól do smaku
pieprz do smaku
tłuszcz do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Krokiety z wędzoną makrelą

Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, przecisnąć przez praskę, ostudzić. Makrelę oczyścić z ości, rozdrobnić widelcem. Drobno posiekaną cebulę zeszklić na oliwie. Ziemniaki włożyć do miski, dodać jajka, szczypiorek, mąkę, cebulę, rybę, przyprawę do ryb oraz sól i pieprz do smaku. Szybko wyrobić ciasto. Następnie rękami formować małe owalne krokiety, obtaczać w bułce tartej i smażyć na tłuszczu ze wszystkich stron. Podawać z pikantną surówką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mirosława4 26.01.2014 17:41
pomysłowe danie
Wafelek2601 27.09.2011 10:17
pomysłowe
Monika193
Monika193 24.05.2011 20:52
ciekawy pomysł, a ości Martusiu nie są złe- warto się powysilać dla takiej rybki
MAR3STA 21.02.2011 16:09
zjadłoby się ale te ości;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak