Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche babeczki z cebulą i orzechami włoskimi

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 200g
masło 100 g
jajko
sól
cebula 4 sztuki
ser żółty 100-150 g
oliwa

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche babeczki z cebulą i orzechami włoskimi

Schłodzone masło siekamy z mąką i szczyptą soli, wbijamy jajko i szybko zagniatamy jednolite ciasto a następnie wstawiamy je do lodówki na godzinę.

Foremki wylepiamy cienką warstwą ciasta (ja użyłam porcelanowych kokilek) i pieczemy ok 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C.

Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie do miękkości. Gdy trochę przestygnie mieszamy ją z pokruszonymi orzechami i startym serem i tak powstałym farszem napełniamy babeczki.

Ponownie wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 180 C na 10 minut tak by ser się rozpuścił i przyrumienił.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Małgorzata106 22.01.2012 19:52
super
rjustysia 09.01.2012 10:21
Świetny pomysł na przystawkę.
monika154 29.08.2011 16:49
mniam mniam
eli_555 23.02.2011 23:07
pychotki
aguus 21.02.2011 12:28
super!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak