Sposób przygotowania

Zaczyn: w szklanym naczyniu wymieszać zakwas żytni z mąką pszenną i letnią wodą. Naczynie przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 15 godzin w ciepłe miejsce, aby zaczyn podwoił swoją objętość.

Przepis na zakwas żytni: http://www.doradcasmaku.pl/przepis/105208/chleb-ze-slonecznikiem-na-drozdzach-i-zakwasie.html

Na stolnicy wymieszać ½ kg mąki pszennej, mąkę żytnią, wodę, jogurt naturalny, sól oraz przygotowany wcześniej zaczyn. Dokładnie wyrobić ciasto, aby wszystkie składniki się połączyły. Uformować kulę. Przełożyć do misy wysmarowanej olejem, przykryć szczelnie folią spożywczą i pozostawić na 3 godziny. Co godzinę wyrośnięte ciasto chlebowe „wyrzucać” na stolnicę oprószoną mąką, a następnie odgazować rozciągając w formę prostokąta i z powrotem formułując kulę. Czynność tę należy powtórzyć trzykrotnie.

Po ostatnim odgazowaniu uformować podłużne chlebki (z podanych proporcji wychodzą trzy sztuki), ułożyć je w koszyku do wyrastania, przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 2 godziny.

W piecyku umieścić dwie szklanki żaroodporne wypełnione wodą do ¾ wysokości. Nagrzać do temperatury 220°C. Chlebki delikatnie przełożyć na blachę i piec przez około 35 minut.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    aguus

    pieczywo własnej \"roboty\" na śniadanko - rewelacja:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Ania60

    wypróbuję przepis
  • 0
    original
    Opublikowano

    Sarenka

    Aprtyczny chlebek.
  • 0
    original
    Opublikowano

    ilka_86

    sliczny chlebek:)
  • 3
    original
    Opublikowano

    kotlet

    rewelacja
  • 0
    original
    Opublikowano

    Norgiusz

    pycha
  • 1
    original
    Opublikowano

    Kate131

    super ci wyszedl

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !