Sposób przygotowania

Przygotować ciasto drożdżowe: w misce roztrzepać 2 jajka. Dodać cukier puder, maślankę, drożdże rozrobione z ciepłym mlekiem oraz szczyptę soli. Ucierać mikserem dosypując porcjami przesianą mąkę (40 dag). Na samym końcu połączyć z rozpuszczonym masłem. Utrzeć na gładkie ciasto, przykryć folią spożywczą i wstawić na całą noc do lodówki.

Następnego dnia stolnicę oprószyć mąką. Przełożyć na nią wyrośnięte ciasto, posypać pozostałą mąką, zagnieść i podzielić na dwie części. Każdą z nich rozwałkować w prostokąt.

Przygotować nadzienie: serek mascarpone utrzeć z cukrem pudrem oraz sokiem z cytryny. Jagody przełożyć na sito, przelać gorącą wodą i osączyć.

Każdy z prostokątów posmarować mascarpone i posypać jagodami. Zwinąć w rulon i przekroić po środku wzdłuż (nie docinając do końca). Spleść ze sobą powstałe paski. Plecionki przełożyć na blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na około 50 minut. Przed włożeniem do piecyka każdą plecionkę posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec przez około 30 minut w temperaturze 180°C.

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    aguus

    uwielbiam ciasta z jagodami:)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Gosia40

    drożdżowe pyszności:)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Nina7

    Pyszności:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Sarenka

    Wspaniala, musze zrobic
  • 0
    original
    Opublikowano

    cukiereczek

    piękna
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Treść odpowiedzi została zablokowana przez administratora serwisu.
  • 2
    original
    Opublikowano

    Iwusia

    musi być bardzo pyszna

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !