Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z mąki żytniej

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka żytnia 1/2 kg
jajko 3 szt
skórka z pomarańczy 1-2 łyżki
budyń czekoladowy 1 szt
kakao 4 łyżeczki
woda 250 ml
cukier waniliowy 2 szt
słodzik 15 pastylek
drożdże 1/2 kostki
olej 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z mąki żytniej

mieszamy połowę wody z połową mąki i z jajami, dodajemy słodzik i cukier i drożdże. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto, musi być klejące, w razie potrzeby dodać wodę. Wkładamy do teflonowego rondla i zostawiamy w lekko podgrzanym piekarniku do wyrośnięcia. Pieczemy w 180 st C przez ok 40-50 minut. Przy sprawdzaniu patyczkiem, ciasto ma zostać na patyczku, ale nie może się mazać. Podać polane gorzką czekoladą i posypane skórką pomarańczy.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak