Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

drożdzówki z serem

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Zaczyn:
drożdży świeżych 32 g
mleko ciepłe pół szklanki
cukru 1 łyżka
mąki pszennej 1/4 szklanki
Ciasto:
duże żółtka 4
cukru pudru pół szklanki
cukru waniliowego 2 łyżki
mąki pszennej 3¼ szklanki
roztopionego masła 4 łyżki
składniki na masę serową:
miękkiego masa 4 lyz
cukru pudru pół szkl
żółtko jajek 1
cukru waniliowego 1 lyz
starta skórka z cytryny

Przepis i sposób przygotowania na: drożdzówki z serem

Przygotować zaczyn. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku (nie gorącym), dodać cukier i makę, dobrze wymieszać i zostawić na 10 - 15 minut do spienienia/wyrośnięcia.

Rozpuścić masło. Żółtka ubić z cukrem do białości. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać wyrośnięty rozczyn i ubite z cukrem żółtka, dobrze połączyć i wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i lśniące (jeśli ciasto jest za gęste można dolać trochę ciepłego mleka; dodałam może z 3 łyżki). Wlać roztopione masło i wyrabiać, aż będzie odchodziło od ręki. Uformować kulę z ciasta i odstawić w ciepłe miejsce, aż podwoi objętość.

W międzyczasie przygotować nadzienie serowe, łącząc i ucierając dokładnie wszystkie składniki.

Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, rozwałkować na grubość 1,5 - 2 cm, wycinać kółka (moje wycinałam kubkiem o średnicy 9,5 cm), wykładać na wyłożonej papierem blaszce, zachowując odstępy. Przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia na 20 minut do pół godziny.

Używając mniejszej szklanki zrobić w każdej wyciętej bułeczce płytkie wgłębienie, nałożyć do niego nadzienia serowego, posmarować dla połysku rozbełtanym jajkiem (po cieście, oczywiście). Nadzienia jest troszkę za dużo, przynajmniej mi zostało ;)Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 - 25 minut (piekłam 18 minut).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dorotka0000025 08.05.2012 14:00
pycha
dorotka0000025 08.05.2012 14:00
pycha
matii6 23.07.2011 17:05
apetycznie wygladają
Teresa19 09.04.2011 09:50
Z serem są najlepsze.
oliwkowa
oliwkowa 18.03.2011 11:09
Pyszne
annagebalska 15.03.2011 09:44
pycha
alaaa 09.03.2011 12:51
pycha
IKrakowianka 06.03.2011 21:08
Pyszności
Danuta8 21.02.2011 11:05
pycha
Nina7 21.02.2011 08:47
uwielbiam słodkie drożdżowe bułeczki z serem:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak