Sposób przygotowania

Przygotować zaczyn. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku (nie gorącym), dodać cukier i makę, dobrze wymieszać i zostawić na 10 - 15 minut do spienienia/wyrośnięcia.

Rozpuścić masło. Żółtka ubić z cukrem do białości. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać wyrośnięty rozczyn i ubite z cukrem żółtka, dobrze połączyć i wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i lśniące (jeśli ciasto jest za gęste można dolać trochę ciepłego mleka; dodałam może z 3 łyżki). Wlać roztopione masło i wyrabiać, aż będzie odchodziło od ręki. Uformować kulę z ciasta i odstawić w ciepłe miejsce, aż podwoi objętość.

W międzyczasie przygotować nadzienie serowe, łącząc i ucierając dokładnie wszystkie składniki.

Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, rozwałkować na grubość 1,5 - 2 cm, wycinać kółka (moje wycinałam kubkiem o średnicy 9,5 cm), wykładać na wyłożonej papierem blaszce, zachowując odstępy. Przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia na 20 minut do pół godziny.

Używając mniejszej szklanki zrobić w każdej wyciętej bułeczce płytkie wgłębienie, nałożyć do niego nadzienia serowego, posmarować dla połysku rozbełtanym jajkiem (po cieście, oczywiście). Nadzienia jest troszkę za dużo, przynajmniej mi zostało ;)Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 - 25 minut (piekłam 18 minut).

Spróbuj również

Komentarze

  • 4
    no-image
    Opublikowano

    Nina7

    uwielbiam słodkie drożdżowe bułeczki z serem:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Danuta8

    pycha
  • 0
    original
    Opublikowano

    IKrakowianka

    Pyszności
  • 1
    original
    Opublikowano

    alaaa

    pycha
  • 0
    original
    Opublikowano

    annagebalska

    pycha
  • 2
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Pyszne
  • 0
    original
    Opublikowano

    Teresa19

    Z serem są najlepsze.
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    matii6

    apetycznie wygladają
  • 0
    original
    Opublikowano

    dorotka0000025

    pycha
  • 0
    original
    Opublikowano

    dorotka0000025

    pycha

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !