Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kapusta ze śliwkami według Agi

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kapusta kiszona 1 kilogram
śliwki suszone bez pestek 20 dkg
cebula
marchewka
Liść laurowy suszony Prymat 3 sztuki
sól
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
olej

Przepis i sposób przygotowania na: Kapusta ze śliwkami według Agi

Grzyby zalewamy szklanką wrzątku.Dodajemy przyprawy(pieprz,ziele po kilka ziarenek,szczypta gałki,troszkę soli i trzy listki) i gotujemy przez godzinę na małym ogniu pod przykryciem.Próbujemy czy kapusta nie jest za kwaśna.Jeżeli ma zbyt intensywny smak,zalewamy ja zimną wodą i moczymy około godziny.Wodę odlewamy i zostawiamy kapusę na sicie aby dobrze odciekła.Nastepnie należy ją pokroić.Cebule obieramy i drobno kroimy,podsmażamy 5 minut na oleju.Marchewkę obieramy i zcieramy na tartce.Warzywa i śliwki dodajemy do kapusty.Zalewamy wywarem grzybowym z grzybami i dusimy pod przykryciem około godziny.Aby kapusta nie przypaliła się,podlewamy ją w razie potrzeby wodą.Koniecznie trzeba mieszać.Kapustę najlepiej ugotować parę dni wcześniej i codziennie podgrzewać ją po 20 minut,wtedy nabierze intensywnego smaku.Pycha.Polecam:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Joanna108
Joanna108 26.05.2012 11:30
interesujące
irenka 22.12.2011 23:03
lubię taką
Ania67 14.09.2011 08:13
fajne połączenie
ronald88 11.05.2011 11:06
mniam mniam
ronald88 11.05.2011 11:06
pyszne
Justyna Jussstiii 08.04.2011 09:50
extra

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak