Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Baranek wielkanocny.

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1,5 szkl
mąka ziemniaczana 1,5 szkl
cukier 1,5 szkl
jaja 9 szt
proszek do pieczenia 2 lyżeczki
margaryna 2 szt
foremki w kształcie baranka

Przepis i sposób przygotowania na: Baranek wielkanocny.

Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Masło stopić i ostudzić. Przelać do masy, wymieszać. Białka ubić, delikatnie połączyć z ciastem. Wypełnić ciastem foremki w kształcie baranków. Piec ok. 30 minut w temp. 180°C. Ostudzić. Baranki można pomalować białym lukrem.
Należy pamiętać aby dokładnie nasmarować foremki, zwłaszcza uszy i pyszczek baranka. Ciasto wyjmujemy z foremek dopiero gdy ostygnie. Czekoladą malujemy barankom oczy i buźkę, z czerwonej wstążki wiążemy kokardkę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 16.03.2013 07:36
nigdy nie robiłam własnego, ale chyba w tym roku zrobię
SyMiki 06.04.2011 19:51
muszę spróbować, bo idą święta
1j1o1l1a1 20.02.2011 17:48
Wielkanoc tuż tuż...baranki mile widziane :))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak