Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasteczka z migdałami w syropie

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier 75 dag
cytryna 1/2 szt
woda 3 szklanki
mąka 30 dag
cukier puder 12 dag
masło 25 dag
jajko 3 szt
sól szczypta
cukier waniliowy 1 szt
migdały 15 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka z migdałami w syropie

Migdały sparzyć i obrać ze skórki.
Cukier zwykły, 3 szkl. wody i sok z połówki cytryny zagotować przez jakieś 10 minut. Usunąć z syropu pianę i wystudzić.
Masło stopić i delikatnie przestudzić. Do dużej miski wsypać mąkę, zrobić dołeczek, wlać stopione masło, dodać jajka, cukier puder, sól i cukier waniliowy. Ciasto można wyrobić mikserem. Później formować z ciasta kulki, a w każdą z nich wbić migdała. Ciastka ułożyć na blaszce wysmarowanej tłuszczem i piec w piekarniku na złocisty kolor. Po upieczeniu ciastka moczyć w syropie przez około 15-20 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

manaika 01.12.2011 09:42
super!
Ania67 17.11.2011 19:03
pierwszorzędne ciasteczka
Zoso 24.07.2011 19:50
smaczny deser
Małgorzata106 15.07.2011 19:03
pyszne
Halusia 12.06.2011 12:42
Fajne ciacho
gacopierz23 05.06.2011 17:10
smaczne
Krystyna32 18.04.2011 07:22
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak