Sposób przygotowania

SKŁADNIKI:

* buraki - 5 sztuk,
* 1,7 litra bulionu
* cebula - 1 duza,
* ziemniaki - 4 wieksze sztuki,
* marchew - 4 srednie sztuki,
* korzen pietruszki - 2 sztuki,
* kawalek selera korzeniowego - ok 150g,
* smietana slodka lub kwasna - 3 lyzki,
* sok z cytryny, sól, vegeta,
* pieprz, papryka czerwona slodka,
* lisc laurowy - 2 sztuki,
* ocet - 3 lyzeczki,
* ziele angielskie
- kilka lyzek,
* cukier - do smaku.

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie warzywa obieramy, myjemy i kroimy w kosteczke. Ziemniaki zalewamy zimna woda aby nie sciemnialy. Do duzego trzylitrowego garnka wlewamy 1,7 bulionu, dodajemy buraki, ocet, lyzke soli, lyzke cukru
, zagotowujemy. Buraki (typu organic, ktore rosly na naturalnym
nawozie) wymaja 1,5-2 godzinnego gotowania na malym ogniu. Po godzinie gotowania dodajemy wszystkie pozostale warzywa, lacznie z przyprawami (poza smietana), zagotowujemy i gotujemy przez okolo 30 minut na wolnym ogniu, do miekkosci warzyw. Doprawiamy do smaku
i zabielamy smietana. W razie koniecznosci podczas gotowania dolewamy wiecej wody. Smak mozna wzmocnic dodatkiem podsmazonego boczku, barszczykiem z torebki lub dodac chilli.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    super
  • 0
    original
    Opublikowano

    ilka_86

    fajna zupka
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    zbysio

    ooooooooooooooooo

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !