Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa buraczkowa zabielana

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

buraki 5 sztuk
bulion 1,7 litra
cebula 1 duza

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa buraczkowa zabielana

SKŁADNIKI:

* buraki - 5 sztuk,
* 1,7 litra bulionu
* cebula - 1 duza,
* ziemniaki - 4 wieksze sztuki,
* marchew - 4 srednie sztuki,
* korzen pietruszki - 2 sztuki,
* kawalek selera korzeniowego - ok 150g,
* smietana slodka lub kwasna - 3 lyzki,
* sok z cytryny, sól, vegeta,
* pieprz, papryka czerwona slodka,
* lisc laurowy - 2 sztuki,
* ocet - 3 lyzeczki,
* ziele angielskie
- kilka lyzek,
* cukier - do smaku.

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie warzywa obieramy, myjemy i kroimy w kosteczke. Ziemniaki zalewamy zimna woda aby nie sciemnialy. Do duzego trzylitrowego garnka wlewamy 1,7 bulionu, dodajemy buraki, ocet, lyzke soli, lyzke cukru
, zagotowujemy. Buraki (typu organic, ktore rosly na naturalnym
nawozie) wymaja 1,5-2 godzinnego gotowania na malym ogniu. Po godzinie gotowania dodajemy wszystkie pozostale warzywa, lacznie z przyprawami (poza smietana), zagotowujemy i gotujemy przez okolo 30 minut na wolnym ogniu, do miekkosci warzyw. Doprawiamy do smaku
i zabielamy smietana. W razie koniecznosci podczas gotowania dolewamy wiecej wody. Smak mozna wzmocnic dodatkiem podsmazonego boczku, barszczykiem z torebki lub dodac chilli.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

zbysio 28.05.2012 12:03
ooooooooooooooooo
ilka_86 24.03.2012 21:14
fajna zupka
pigila
pigila 24.05.2011 12:49
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak