Przepis i sposób przygotowania na: Pizza po mojemu
do dużej miski wsypać 4 szklanki mąki. Drożdże wymieszać z letnią wodą- gdy będą miały płynną konsystencję, dodać je do mąki. Ugniatać ciasto, aż zacznie odchodzić od rąk. Dodać 2 łyżki oliwy, 2 łyżeczki cukru i 3 szczypty soli, następnie dalej ugniatać.
Miskę z kulą ciasta przykryć ścierką i odstawić w ciepłe i suche miejsce.
PRZYGOTOWANIE:
Ciasto ułożyć w formie na papierze do pieczenia. Posmarować je koncentratem. Położyć pokrojone pieczarki (można je wcześniej podsmażyć doprawiając solą i pieprzem), paprykę, cebulę, pomidora (pokrojone w kosteczkę). Jajka ugotowane na twardo pokroić w plasterki i również położyć na pizzy. Polędwicę sopocką podzielić na mniejsze części i także dodać. Posypać bazylią, oregano i papryką wedle uznania. Pizzę wstawić do rozgrzanego do 180 st. C piekarnika na 15 minut. Po upływie tego czasu pizzę wyjąć i posypać startym serem żółtym. Pizzę ponownie wstawić do piekarnika, piec aż rozpuści się ser.