Sposób przygotowania

SKŁADNIKI:

* Ciasto:
* maka pszenna tortowa - 2 szklanki,
* jajo swieze - 1,
* jogurt naturalny
gesty - 3 lyzki,
* olej - 3 lyzeczki,
* woda ciepla - ok 1/2 szklanki, ile ciasto zbierze,
* sól - 1/2 lyzeczki;
* Farsz:
* kapusta kiszona z marchewka - ok 1kg,
* grzyby lesne suszone tj. podgrzybki, borowiki - ok 60g,
* 2 duze cebule,
* olej do smazenia - 4 lyzki,
* ziele angielskie
, lisc laurowy,
* pieprz, sól, maggie, cukier, kminek mielony

PRZYGOTOWANIE:

Przygotowujemy farsz: Grzyby zalac zimna woda i moczyc przez godzine. Zlac wode, w ktorej moczyly sie grzyby, zalac ponownie zimna woda, zagotowac i gotowac przez okolo 1,5 godziny na malym ogniu. Wode z gotowania zlac do sloika, grzyby ostudzic i bardzo drobno pokroic. Gdy ktos nie lubi kwasnej kapusty, nalezy ja wczeniej oplukac w zimnej wodzie. Kapuste przekladamy do garnka. Gdy kapusta ma duzo wody, mozna ja wczeniej odcisnac, ja zazwyczaj tego nie robie i odciskam kapuste przy zlewaniu wody, juz po ugotowaniu. Do garnka z kapusta dodac 1 szklanke (lub wiecej) wywaru z grzybów, zagotowac. Dodac listek laurowy oraz ziele angielskie, gotowac na srednim ogniu przez okolo godzine. Po ugotowaniu odlac na sicie plyn z kapusty, odrzucic listkek, kulki ziela angielskiego,a garnek z kapusta odstawic do ostygniecia. Kapuste drobno posiekac. Cebule obrac, umyc i osuszyc, pokroic w kosteczke. Na patelni rozgrzac olej, wrzucic cebule, dodac 1 lyzeczke cukru
i zeszklic. Dodac grzyby i kapuste, wymieszac wszystko na patelni i chwile podsmazyc. Doprawic dobrze kminkiem, pieprzem i maggie, farsz musi byc pikantny. Ostudzic. Farsz rozdrabniamy siekajac go nozem lub mielomy w blenderze. Przygotujemy ciasto: Jaja rozbeltac, wymeiszac z jogurtem
. Make przesiac. Zagniesc ciasto, powoli dodawac ciepla wode. Ciasto nie moze byc suche, musi byc miekkie i wilgotne. Wyrobione ciasto pozostawiamy na 10 minut aby odpoczelo . Zostawiamy je w misce przykrytej talerzem, aby zapobiec jego wysychaniu. Na posypanej lekko maka stolnicy rozwalkowujemy po kawalku ciasta i wycinamy szklanka kólka. W srodek kazdego kólka kladziemy po czubatej lyzeczce farszu i skladamy ciasto w pól, zlepiajac konce. Przy zlepianiu koncówek ciasta, rozciagamy je nieco, bedzie nam wygodniej ulepic z niego pierozki. Pierozki wrzucamy do wrzacej, osolonej wody z niewielka iloscia oleju, delikatnie je mieszamy i gotujemy po wyplynieciu przez 2-4 minuty. Wyjmujemy pierozki za pomoca lyzki cedzakowej, ukladamy na talerzu. Po krótkim czasie, gdy pierozi ociekna z nadmiaru wody, przekladamy je na inny, suchy talerz. Pierozki przetrzymujemy w chlodnym miejscu, najlepiej lodówce. Mozna je podsmazyc na patelni, zyskaja wtedy rumiana, chrupiaca, pyszna skórke.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    eli_555

    moje ulubione
  • 0
    original
    Opublikowano

    czekoladka_m

    już nie mogę doczekać się Świąt:)
  • 2
    original
    Opublikowano

    Dorian

    moje ulubione

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !