Przepis i sposób przygotowania na: Surówka z pekinska i pomaranczami
* kapusta pekinska - mala glówka,
* pomarancze slodkie - 2 sztuki,
* gruszka slodka - 1 duza sztuka,
* cebula czerwona - 1 mala sztuka,
* ogórki konserwowe - 3 sztuki,
* oliwa - 3 lyzki,
* cukier - 1 lyzka,
* sok z cytryny - 2-3 lyzki,
* pieprz i sól - do smaku.
PRZYGOTOWANIE:
Kapuste umyc, osuszyc, w razie potrzeby odrzucic zewnetrzne liscie i poszatkowac. Cebule obrac, umyc i osuszyc, pokroic w drobna kosteczke. Gruszke umyc i osuszyc, wyciac gniazda nasienne i pokroic w kosteczke. Odrzucic koncówki ogórków, a reszte pokroic w kosteczke. Pomarancze obrac dokladnie ze skórki i bialych czesci, owoce
podzielic na kawalki i drobno pokroic. Wymieszac wszystkie skladniki razem, przyprawic do smaku
.