Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szaszłyki z tofu i ananasem

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

tofu 400 g
pomidory 200 g
cukinia 250 g
papryka żółta 2 strąki
ananas świeży 200 g
oliwa 2 łyżki
sos sojowy 2 lyżki
sok ananasowy 2 łyżki
sok z cytryny 1 łyżka
mięta posiekana 1 łyżka
sól
pieprz
pieczarki 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: Szaszłyki z tofu i ananasem

Tofu pokroić na kostki o boku 2 cm. Pomidory umyć. Kapelusze pieczarek oczyścić i pokroić na plasterki grubości 0,5 cm. Paprykę umyć, oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić na kawałki. Ananasa obrać, pokroić na plastry grubości palca i usunąć twardy rdzeń. Plastry pokroić na spore kawałki.
Tofu, warzywa i ananas nadziać naprzemiennie na 8 metalowych lub drewnianych pałeczek.
Oliwę wymieszać z sosem sojowym, ananasem i sokiem cytrynowym. Dodać miętę. Szaszłyki posmarować naokoło marynatą i odłożyć na 15 minut.
Szaszłyki osączyć (marynatę zebrać do miseczki), lekko posolić i popieprzyć i piec na rozgrzanym grillu, aż warzywa będą miękkie. Od czasu do czasu smarować marynatą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak