Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada z kremem ajerkoniakowym

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Rolada:
mąka pszenna niepełna 1 szkl
jajko 3 szt
woda 1/3 szkl
cukier 1 szkl
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Krem: 1 opakowanie kremu ajerkoniakowego
mleko zgodnie z instrukcją na opakowan
masło zgodnie z instrukcją na opakowan
orzechy laskowe zmielone-do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada z kremem ajerkoniakowym

Białka oddzielam od żółtek. Białka ubijam z dodatkiem cukru. Następnie do ubitych białek dodaję mąke, proszek do pieczenia, wodę i 3 żółtka. Ciasto wlewam do formy ( 40x 25 cm, lub 40x30 cm)wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę około 17 minut w temperaturze 200 C. Po upieczeniu biszkopta od razu wyjmuje go z formy(łapiąc za papier do pieczenia). Odrywam papier i roluje biszkopt za pomocą ściereczki. W takiej pozycji zostawiam zrolowany biszkopt, aby ostygł. W międzyczasie przygotowuje krem zgodnie z instrukcją na opakowaniu(musimy dodać do niego masło, aby krem był sztywny). Gdy rolada ostygnie delikatnie ją rozwijam i smaruje kremem. Po zużyciu kremu ponownie zwijam roladę, układam tak aby widoczne łączenie było pod spodem. pozostałościa kremu dekoruje wierzch rolady, a po środku posypuje zmielonymi orzechami. Wkładam do lodówki na kilka godzin.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

angelika14 21.04.2011 17:02
bardzo interesujące zestawienie musi ciekawie smakować

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak