Sposób przygotowania

1/8 L wody z dodatkiem miodu podgrzewać w garnku, aż miód się rozpuści. Doprowadzić do wrzenia, gotować 2 minuty na małym ogniu, potem schłodzić.
Jagody przebrać, umyć, osuszyć. Zmiksować lub przetrzeć przez sito.
Do syropu miodowego wlać wiśniówkę i 1/8 L wody, dodać puree z jagód, wymieszać, doprawić miodem lub wiśniówką. Masę sorbetową wstawić na 20 minut do lodówki, potem ewentualnie doprawić miodem i wiśniówką.
Przełożyć do maszynki do robienia lodów i zamrozić.
Jeśli nie mamy maszynki, sorbet można włożyć do ceramicznej lub metalowej miski i zamrozić w zamrażalniku. W takim przypadku w trakcie zamrażania trzeba sorbet często mieszać.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !