Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka śledziowa z rodzynkami

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cebula 4
rodzynki
śledzie 1 (w zalewie solnej)

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka śledziowa z rodzynkami

SKŁADNIKI:

* solone śledzie Matjasy - 1kg,
* cebula biala - 4 duze sztuki,
* rodzynki - 2/3 szklanki,
* olej - 1/2 szklanki,
* koncentrat pomidorowy - 150g,
* sok z cytryny - 1 lyzka,
* cukier brazowy (lub bialy) - 2 lyzki,


PRZYGOTOWANIE:

Sledzie pluczemy i moczymy przez kilka godzin w zimniej wodzie. Osaczamy i osuszamy za pomoca recznika papierowego. Kroimy na prostokatne kawalki. Cebule obieramy, myjemy i suszymy, po czym kroimy na pólpiórka. Rodzynki pluczemy i moczymy w cieplej wodzie, az specznieja - przez okolo 15 minut. Rozgrzewamy olej na patelni i wrzucamy cebule, która posypujemy lyzka cukru
. Szklimy, ale nie podsmazamy do zbrazowienia. cebula musi byc mieciutka. Gdy cebula nam sie zeszkli, dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy, dodajemy cukier i sok z cytryny, mieszamy i na koncu dodajemy rodzynki. Smazymy przez okolo 2 minuty. Nie dodajemy soli i pieprzu. Mozemy dodac wiecej cukru lub soku z cytryny do smaku
. Gdy cabulka przestygnie, w szklanym naczyniu ukladamy kawalki sledzia, które przykrywamy warstwa pomidorowej cebulki z rodzynkami. Wstawiamy na noc do lodówki, aby smaki sie przegryzly.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

zuzanna_z 29.04.2012 17:09
fajne
tomek18 28.12.2011 17:14
pyszność
eli_555 02.08.2011 22:38
uwielbiam śledzie
FAFIK 11.06.2011 06:08
Fajny pomysł!
Motorek 07.05.2011 19:37
smaczna
jogobella231
jogobella231 21.03.2011 08:52
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak