Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkopt z kolorową galaretką

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 8 szt
mąka 8 łyżek
cukier 8 łyżek
proszek do pieczenia 1 łyzeczka
galaretka cytrynowa 1 szt
galaretka agrestowa 1 szt
galaretka truskawkowa 1 szt
mleko 4 szkl
Żelatyna wieprzowa Prymat 7 łyzeczek
cukier puder 3 łyżki
cukier wanilinowy 3 lyżeczki
sok z cytryny do smaku
tłuszcz do formy

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt z kolorową galaretką

Białka ubić na sztywną pianę dodając stopniowo po 1 łyżce cukru. Następnie ciągle ubijając dodawać po 1 żółtku. Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wsypać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć na 2 blaszki wyłożone folią aluminiową, posmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 170 stopni na złoty kolor. Galaretki rozpuścić każdą oddzielnie w połowie przeznaczonej wody, wylać na głębokie talerze i pozostawić do zakrzepnięcia. Następnie pokroić w kosteczkę. W 1/2 szklanki mleka rozpuścić żelatynę, resztę mleka zagotować, dodać cukier puder, cukier waniliowy, wlać żelatynę, wymieszać. Ostudzić. Do zimnego wsypać pokrojoną galaretkę, przyprawić do smaku sokiem z cytryny, wyłożyć na biszkopt , wyrównać i przykryć drugim biszkoptem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 21.02.2014 20:48
Przepis wart wypróbowania.
mirosława4 06.03.2012 20:53
pyszności

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak