Sposób przygotowania

SKŁADNIKI:

* kielbasa biala (Ze swinobicia firmy Biegun) - 5 pétek,
* cukinie male, bezpestkowe - 3,
* cebula biala - 1 sztuka,
* zielony groszek, mrozony - 2/3 szklanki
* seler naciowy - 1 lodyga,
* papryka swieza - 2 sztuki,
* czosnek - 2 zábki,
* pomidory w puszce- 400g,
* makaron lazania - opakowanie,
* Sos pomidorowy:
* puszka obranych, rozdrobnionych pomidorów - 400g,
* duza cebula,
* lyzeczka oliwy,
* 2 lyzki bialego wytrawnego wina,
* sól, pieprz;
* Sos beszamelowy:
* maslo -125g,
* maka pszenna - 2 czubate lyzki,
* mleko - 2 szklanki,
* sól, pieprz, galka muszkatolowa;
* ser zólty,
* oliwa,
* sól, pieprz, sos sojowy, koncentrat pomidorowy, vegeta, cukier, oregano.

PRZYGOTOWANIE:

Kielbase obieramy i kroimy na pólkrázki. Cukinie myjemy, osuszamy i kroimy w pólprazki, Cebule, papryke i czosnek obieramy, myjemy, osuszamy i kroimy na drobno. Na patelni rozgrzewamy tluszcz i wrzucamy cebule, papryke i cukinie, smazymy z dodatkiem cukru, pieprzu, soli. Gdy cebula zacznie mieknac, dodajemy kielbase, groszek i czosnek, chwile podsmazamy i doprawiamy sosem sojowym, koncentratem pomidorowym, vegeta i pieprzem. Przygotowujemy sos pomidorowy: Cebule obieramy, myjemy, osuszamy i kroimy w pólpiórka. Na patelni rozgrzewamy oliwe i wrzucamy cebule, dodajemy troche cukru
i szklimy. Nastepnie dodajemy pomidory z puszki, wino, sól i pieprz, smazymy przez kilka minut. Przekladamy wszystko z patelni do duzego garnka, dodajemy sos pomidorowy i dokladnie mieszamy. Przyprawiamy do smaku
, jesli trzeba i dodajemy oregano. Przygotowujemy beszamel: Na patelni roztapiamy maslo, dodajemy make i intensywnie mieszamy do uzyskania gestej konstystencji, po czym dodajemy zimne mleko
, ciagle mieszajac doprowadzamy do zgestnienia i polaczenia sie skladników. Przyprawiamy sola, pieprzem i galka muszkatolowa. W naczyniu ukladamy warstwe z polowy farszu z garnka, nastepnie ukladamy platy makaronu, które polewamy polowa cieplego sosu beszamelowego (mozna posypac serem zóltym). Nastepnie, powtórnie kladziemy farsz, makaron i sos beszamelowy. Wierzch posypujemy startym na grubych oczkach serem. Zapiekamy ok 40 minut, poczatkowo w 180 stopniach, przez ostatnie 5-10 minut ( w zaleznosci od piekarnika) podrumieniamy w 200-220.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    suzana

    pychota
  • 0
    original
    Opublikowano

    caroline1983

    lazania to jedno z najsmaczniejszych dań z makaronu

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !