Sposób przygotowania

Składniki:
* 2 kg chudego boczku surowego
* 3 cebule
* 1 główka czosnku
* 1 opakowanie przyprawy do wieprzowiny
* 1 płaska łyżka czosnku granulowanego

* 2-3 czubate łyżki majeranku
* 2-3 łyżki czerwonej papryki słodkiej w proszku
* 1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego
* 1 płaska łyżka przyprawy Kucharek

Boczek umyć, osuszyć.Jeśli mamy bardzo duży płat podzielmy go na dwie części. Cebule kroić w półplastry lub wiórki. Czosnek drobno posiekać.
Boczek natrzeć czosnkiem i przyprawami, obłożyć cebulą i odstawić do lodówki na min. kilka godzin a najlepiej doprawić dzień wcześniej.
Na środku płatów boczku układać cebulę, która obkładaliśmy mięso, zwijać rolady. Obwiązać dratwą, aby nadać im zgrabny kształt.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec co pewien czas przewracając, aby zarumienił się ze wszystkich stron. Zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec do ok. 2 godzin włącznie. Można podawać na gorąco lub na zimno, jako wędlinę do pieczywa. Np. z chrzanem.

Komentarze

  • 4
    no-image
    Opublikowano

    Misiek1

    uwielbiam taki boczek:)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Sarenka

    Pachnialo pewnie w calym domu - apetyczne!
  • 1
    100_7604
    Opublikowano

    misia53

    Pięknie ci wyszedł.
  • 1
    wp_20160725_14_26_53_pro_li
    Opublikowano

    ZEWA

    pycha boczuś
  • 1
    original
    Opublikowano

    maryśka

    super
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Renataj

    Cudownie Ci wyszedł.Niby robię podobnie jak Ty, niby mocno związuję dratwą a jednak po upieczeniu jakoś mi się rozpada.
  • 0
    original
    Opublikowano

    Justa32

    smaczne!!!
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    coś dla mojego taty
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Treść odpowiedzi została zablokowana przez administratora serwisu.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !