Sposób przygotowania

Karkówkę na wysokości 1/3 nacinamy wszerz z lewej strony do prawej strony (prawie do końca) oraz na wysokości 2/3 od prawej strony do lewej strony (ale też nie do końca). Następnie nacięte płaty lekko odchylamy i smarujemy odkryte miejsca bejcą musztardową (przepis „Bejca musztardowa” http://www.doradcasmaku.pl/przepis/108650/bejca-musztardowa.html ) i składamy z powrotem. Karkówkę na wierzchu nacieramy jeszcze solą i pieprzem czarnym. Jeśli nam zostanie można również bejcą. Odstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia przekładamy karkówkę (wraz z bejcą) do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220°C. Stopniowo obniżamy temperaturę tak, aby po ok. 45 minut uzyskać temperaturę 170°C. W tej temperaturze trzymamy mięso jeszcze przez ok. 1-1,5h aż mięso będzie upieczone.

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    Babciagramolka

    Tytułowa musztarda ze składników uciekła
  • 2
    original
    Opublikowano

    pacpaw

    ale jest w bejcy która smarowana jest karkówka. Z tego powodu, że DS nie oferuje takich nazw jak marynata, bejca itp. staram się nie pisać ich w składnikach, lecz tylko w wykonaniu.
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    aż ślinka cieknie
  • 2
    original
    Opublikowano

    Motorek

    pycha
  • 1
    original
    Opublikowano

    MAR3STA

    znakomicie smakuje;)
  • 2
    original
    Opublikowano

    IlonaAlbertos

    Uwielbiam takie mięska.
  • 1
    original
    Opublikowano

    ewaa

    pycha

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !