Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kapusta kwaszona

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta 5 kg
marchew 20 dag
sól 6 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Kapusta kwaszona

Kapustę poszatkować, dodać marchew utartą na tarce o dużych otworach, wymieszać z solą. Mocno ubić w kamiennym garnku lub słoju, obciążyć i przykryć gazą. Po kilku dniach gdy pokaże się piana, przebić do dna w kilku miejscach. Pozostawić do dokwaszenia. Po tygodniu kapusta jest gotowa. Następie przełożyć do słoików i pasteryzować około 15 minut. Wynieść w chłodne miejsce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kate.500 06.02.2014 20:41
To chyba nie jest kapusta kwaszona, a kiszona tradycyjnie. Niedawno dowiedziałam się, że między nimi jest znacząca różnica. Kwaszona jest przygotowana na bazie octu, a kiszona jest robiona tradycyjnie, jak opisałaś.
ALAGOR 21.10.2012 11:02
super ;)
IlonaAlbertos 15.07.2012 22:35
Fajna.
caroline1983 24.05.2011 16:33
taka jest najlepsza
MAR3STA 20.02.2011 10:10
ja robię od razu w słoikach;)
misiek123 19.02.2011 23:14
polecam
Damian19 19.02.2011 18:33
swietne, polecam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak