Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Paszteciki z soczewicą

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2 szklanki
margaryna 1/2 kostki
jajko 2 szt
drożdże 5 dag
śmietana 1/2 szklanki
sól do smaku
cukier szczypta
soczewica 1 szklanka
cebula 1 szt
pieczarki 20 dag
Majeranek suszony Prymat do smaku
pieprz do smaku
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Paszteciki z soczewicą

CIASTO:
Margarynę posiekać z mąką, dodać pokruszone drożdże, 1 jajko, szczyptę soli i szczyptę cukru, śmietanę i zagnieść ciasto.
FARSZ:
Soczewicę ugotować na miękko, wystudzić i zmielić. Cebulę i pieczarki posiekać i usmażyć na oleju. Całość razem wymieszać, doprawić do smaku. Jeśli będzie zbyt rzadki, to dosypać bułki tartej.

Ciasto rozwałkować, wykrawać kółeczka szklanką, na każde z nich położyć troszkę farszu i zlepić. Paszteciki układać na blaszce posmarowanej tłuszczem, pozostawić chwilkę do wyrośnięcia, posmarować roztrzepanym jajkiem i piec w piekarniku na złoty kolor.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ilka_86 20.03.2012 21:22
smaczne danie
Ewelina38 26.09.2011 22:33
brzmi bardzo apetycznie ;P)
Justyna Jussstiii 21.06.2011 11:25
super
Halusia 15.05.2011 22:17
Aż mam smaka na te paszteciki
misia53 08.05.2011 14:33
pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak