Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Migdałowa babka drożdżowa

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1,5 szklanki
margaryna lub masło roślinne 1/2 kostki
cukier 1/2 szklanki
mleko 1/2 szklanki
jajko 3 szt
drożdże 3 dag
migdały 10 dag
rodzynki 5 dag
cukier waniliowy 1 szt
sól 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Migdałowa babka drożdżowa

Migdały sparzyć, obrać ze skórki i bardzo drobno posiekać lub zmielić.
Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru, dodać 1 łyżkę mąki, 2 łyżki mleka i odstawić w ciepłe miejsce, żeby wyrosło.
Żółtka utrzeć z resztą cukru i z cukrem waniliowym, dodać mąkę, szczyptę soli, zaczyn drożdżowy i wymieszać. Na koniec wlać mleko, stopioną i wystudzoną margarynę, rodzynki, drobno posiekane lub zmielone migdały i pianę ubitą z białek.
Formę na babkę wysmarować tłuszczem, obsypać bułką tartą i wlać ciasto.
Babkę piec w piekarniku około 1 godziny w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Po upieczeniu i wystudzeniu posypać cukrem pudrem, polać lukierem lub najlepiej polewą marcepanową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

aacaac 28.09.2011 08:15
super
Justyna Jussstiii 10.07.2011 12:43
super
barbara11561 04.04.2011 07:18
Pyszniutka:)
basia70 24.03.2011 16:05
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak