Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wino gruszkowe według Agi

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

gruszki 10 kg
żurawina 1 1/2 kg
cukier 1.25 kg
woda 2,7 litra
drożdze winne 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Wino gruszkowe według Agi

Z obranych,pokrojonych gruszek(bez gniazd nasiennych) i żurawin wyciskamy sok.Dodajemy 2,5 litra przegotowanej,ostudzonej wody.Z cukru i reszty wody gotujemy syrop(zbieramy pianę).Studzimy,mieszamy z sokami i przygotowana trzy dni wcześniej matką drożdżową.Przelewamy do gąsiora,zamykamy korkiem z rurką fermentacyjną.Odstawiamy w temperaturze pokojowej.Po fermentacji wino zlewamy znad osadu,zamykamy i odstawiamy na dwa miesiące.Ściągamy i przelewamy do butelek.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

aacaac 10.12.2011 08:26
mniam
Wacław 01.11.2011 09:39
smakowity przepis :-)
jeta72 09.07.2011 15:08
świetne;)
Justyna Jussstiii 09.05.2011 11:16
super
Robert10 20.02.2011 14:52
to ja poproszę na spróbowanie
Ania67 20.02.2011 14:05
Ciekawy przepis
Krystyna32 20.02.2011 07:42
pychota

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak